2 stappen naar voren en 1 stap terug


De start in Ecuador blijft moeizaam gaan terwijl Ien probeerde om e.e.a. qua planning in orde te krijgen. Als het doel van planning is om te kijken waar je uiteindelijk van afwijkt, dan was dat in dit geval volledig bereikt want werkelijk alles liep anders dan gepland.

Maar de aanhouder wint en inmiddels zit ze in de jungle van de Amazone.

Lees meer (helaas zonder foto’s) hier.’>


5 reacties op “2 stappen naar voren en 1 stap terug”

  1. Hoi Iny,

    Let op, ook dit kan je aan! Je hebt nu al zoveel meegemaakt de laatste weken dat je morgen weer lacht om de ellende van gisteren. Dan zien we vanzelf weer de fotoos met de heerlijkste gerechten voorbijkomen. Nou Ien laat zien dat je de hele wereld aankan!!!

    Knuffels van
    Ron en Jona

  2. Hi stoer wijffie,

    Ik ben zo blij dat je heb doorgezet. Hoewel ik maar al te goed begrijp dat je het even niet meer zag zitten en wilde terugkeren naar huis, vind ik het extra stoer dat je de moed niet hebt opgegeven. Je niet prettig voelen in een vreemd land en een crimi stad is natuurlijk afschuwelijk en doorzetten is dan niet makkelijk. Toch ben ik van mening dat je er goed aan doet om Ecuador een eerlijke kans te geven. Ik denk dat je, wanneer je straks een aantal dagen onderweg bent met Ecuador online, blij bent dat je hebt doorgezet. Zuid Amerika is zo totaal anders dan Azie maar als je het mij vraagt ook vele male mooier. Alleen de mensen (niet iedereen is crimi) al…Ze zijn zo mooi en lenen zich zo verschrikkelijk goed voor mooie foto’s en dan te bedenken dat je straks de mooiste dieren op de Galapagos gaat zien. Kind, je droom komt uit. Jij vaart straks tussen de eilanden van de Galapagos. Een droom die voor veel mensen een droom blijft. Weet je nog wat ik je vertelde. Die Australier die een paar maanden had gereisd in Zuid Amerika. Zijn absolute hoogtepunt was Ecuador, lees de Galapagos. Lieverd, ik hoop dat je echt kunt gaan genieten en dat je straks lacht om het feit dat je met het idee rondliep om terug te keren. Hou moed en het komt goed…Hi hi…dat rijmt. Leuk je toch even te gesproken hebben op Skype (al was het maar 15 seconden). We proberen het gewoon van de week nog even.

    Heel veel liefs van je zusje. Dikke kus xxxx LOVE YOU

  3. sis,

    Misschien nog even leuk om te lezen. Dit verhaal is terug te vinden op de Telefgraaf, kopje reizen!

    Gastvrij Ecuador
    door Adriaan Janszen
    QUITO – De democratische Zuid-Amerikaanse republiek Ecuador, dat in het noorden grenst aan Colombia, in het oosten aan Peru en in het zuiden begrensd wordt door de Grote Oceaan, is bij toeristen vooral bekend om de schitterende natuur van de Galapagos-eilanden. Maar het land zelf heeft veel meer te bieden, zo ontdekte onze verslaggever op een mooie rondreis.

    Een donderklap weerkaatst opnieuw door het dal, vogels vliegen verschrikt op. Onze gids Fausto wijst ons op de de vurige gloed, die zichtbaar wordt op de top van de berg. Een kleine hoeveelheid lava stroomt naar beneden. Als een enorme paddenstoel kruipt een rookpluim traag omhoog.
    De vulkaan Tungurahua laat weten dat hij nog steeds actief is, zij het dat hij niet direct gevaarlijk is voor de inwoners van het stadje Baños, zo’n 300 kilometer ten zuiden van de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito. „Baños ligt relatief veilig, komt er een uitbarsting dan stroomt de lava de andere kant op”, verzekert onze gids/chauffeur Fausto geruststellend.
    Andes
    Fausto rijdt ons deze week door het hooggebergte van de Andes. Vanuit de hoofdstad Quito eerst naar het noorden naar het nevelwoud met zijn vele kolibri’s, vervolgens zo’n 500 kilometer naar het zuiden naar de stad Cuenca.
    Dat zo’n privétransport veel voordelen heeft merken we al gauw, willen we wat langer door een dorpje slenteren of nog even dat leuke kerkje van binnen bekijken, dan is daar alle tijd voor. Van de route afwijken, waardoor we wel over een weg met diepe gaten verder moeten? Fausto doet het met zijn 4WD maar al te graag.
    Voor de overnachtingen is gekozen voor haciënda’s, soms eeuwenoude tot hotel omgebouwde hoofdgebouwen van boerderijen van de grootgrondbezitters, andere nog volop in gebruik als boerenbedrijf.
    Nadeel is misschien dat ze buiten de stad lagen, maar groot voordeel is wel dat je daar prima van de natuur kunt genieten, kunt gaan paardrijden, moutainbiken of wandelen, zonder uitlaatgassen te hoeven inademen.
    Steeds meer Amerikanen en Engelsen vinden hun weg naar het kleinste land van het Andes-gebied, dat zijn naam dankt aan de ligging precies op de evenaar. Het kan echter beter, stellen reisspecialisten in dit land.
    Vooral bij Nederlanders is Ecuador nog een onbekend reisdoel. En dat terwijl het land met zijn kleurrijke dorpen, vriendelijke bevolking en prachtige natuur toch zoveel te bieden heeft. Doordat de Ecuadoriaanse overheid bij haar promotie vooral de aandacht op de provincie Galápagos richt, reizen veel toeristen die in het land aankomen, meteen door naar deze archipel, ruim duizend kilometer voor de kust.
    Vooral vorig jaar was dat goed te merken. Door de economische crisis liep het aantal toeristen sterk terug en degenen die nog wel kwamen kozen vooral voor de Galápagos.
    GPS
    Een toeristische attractie blijft het Mitad del Mundo, een lelijk monument dat zou staan pal op de nulbreedte graad. Zo had de Franse graaf Charles de Contamine 250 jaar geleden na dagenlang met kompas en sextant de sterrenhemel te hebben bestudeerd, dat althans berekend.
    Dankzij toepassing van de moderne gps-techniek bleek echter dat hij zich een kilometer of wat had verrekend en een slimme Ecuadoriaan besloot daarop op de juiste plek een museum te bouwen.
    Daar kun wel letterlijk met je ene been op het zuidelijk en het andere been op het noordelijk halfrond staan en aan de hand van allerlei proefjes de invloed van de zwaartekracht rond de evenaar vast stellen.
    Aan (katholieke) kerken heeft het land beslist geen gebrek. Er is geen dorp zo klein of er is vanaf grote afstand wel het silhouet van een gebedshuis te zien, veelal getooid met twee torens. En in tegenstelling tot ons land worden ze druk bezocht.
    Wel geeft de indiaanse bevolking soms een eigen interpretatie aan het geloof: zo zouden de gelovigen uit een boom die het altaar domineert, extra kracht moeten kunnen putten.
    Beestenmarkt
    Indianen vormen nog steeds een van de grootste bevolkingsgroepen. Aan veel vrouwen kun je aan de kleurrijke kleding en sieraden en de vorm van hun hoedje vaak zo zien uit welk dorp of welke streek ze komen. „Dat is er een uit Otovalo en die komt uit een dorp verderop”, is het enthousiaste commentaar van onze gids.
    Een bonte stoet trekt aan ons voorbij bij een bezoek aan de beestenmarkt van Otavalo, voor toeristen wel een van de bekendste markten in Ecuador. Naast de beesten- en groentemarkt is er ook nog de kunstmarkt met prachtig geweven stoffen en houtsnijwerk, die veel buitenlanders doen watertanden. Voor veel gezinnen is zo’n markt niet alleen de plek om hun zelfgeteelde groenten, fruit of hun vee te verkopen, ook wordt het als een uitje gezien om kennissen of vrienden uit een naburig dorp weer eens te ontmoeten.
    De cavia wordt in Ecuador niet als huisdier gezien, maar als voedsel. Voor velen een lekkernij. In de vele voedselstalletjes liggen de geslachte beestjes (cuy genaamd) dan ook op een houtskoolvuurtje te pruttelen. Voedsel is overigens ook voor Ecuadorianen vrij goedkoop.
    Voor een dollar of twee, drie (het land heeft als betaalmiddel de Amerikaanse dollar) heb je al een complete maaltijd, bestaande uit soep, mais, groenten en vlees. In die soep vaak allerlei delen van het varken, die wij zouden weggooien.
    Helaas moeten wij onze trip door dit fascinerende en gastvrije land beëindigen, maar zeker is dat Ecuador een mooie toekomst op toeristsch gebied tegemoet kan zien…
    Reiswijzer
    Pagona Travel, met kantoren in Amsterdam en Den Bosch (073-548 22 44) is gespecialiseerd in reizen naar Ecuador, waarbij overnacht wordt in hacienda’s. Daarvoor wordt samengewerkt met de organisatie Exclusive Hotels & Haciendas Ecuador uit Quito.
    Het kunnen oude koloniale hacienda’s zijn, die volledig zijn gerenoveerd tot hotel, maar ook boerderijen die nog als bedrijf in gebruik zijn.
    KLM-Air France vliegt behalve op dinsdag en donderdag dagelijks naar Quito. Op de heenvlucht worden tussenstops gemaakt op Bonaire en in Guayaguyl (15 uur en 45 min.), op de terugvlucht naar Nederland wordt alleen gestopt op Bonaire ( 12 uur en 45 min.).
    Adem happen
    Het Andes-gebergte, dat de scheidslijn vormt tussen het kustgebied in het westen en het tropisch regenwoud in het oosten, telt veel nog actieve vulkanen. Met een hoogte van vaak meer dan 5000 meter zijn hun toppen veelal bedekt met sneeuw en ijs.
    Letterlijk en figuurlijk een adembenemende aanblik, zo merken we al gauw. Want echt afdalen naar een dal is er in de Andes niet bij: je blijft ook daar nog bijna continu op een hoogte van zo’n twee kilometer en op die grote hoogte bevat de lucht relatief weinig zuurstof en is het voor menig toerist letterlijk happen naar adem.
    Inkomsten
    Met nog geen miljoen toeristen per jaar blijft het aantal buitenlandse bezoekers aan het land met ruim 13 miljoen inwoners relatief bescheiden. Voor zijn inkomsten moet Ecuador het vooral hebben van de olie- en de bananenexport. Toerisme komt daar nog steeds ver achteraan.
    Quito
    De landing op het vliegveld van Quito, dat ruim 2800 meter boven zeeniveau ligt, is een sensatie. Zijn wij in het westen gewend dat vliegvelden ver buiten de stad liggen, in de Ecuadoriaanse hoofdstad land je zo tussen de woonhuizen door.
    De hoofdstad Quito, die zijn naam dankt aan de Quitua-indianen, kent een roerige geschiedenis. Na in de vijftiende eeuw veroverd te zijn door de Inca’s namen de Spanjaarden de stad in de zestiende eeuw in. Maar dat waren toen niet meer dan puinhopen: de Inca’s hadden met de nadering van de Spaanse troepen de stad verwoest.
    Dat is ook de reden dat er weinig meer van de Inca-invloeden te merken is in de stad met zijn twee miljoen inwoners. In het oude centrum zijn het nu de monumentale panden en kerken en huizen met balkonnetjes, neergezet tijdens de Spaanse overheersing, die het stadsbeeld bepalen.

  4. Hoi lieve Iny,
    Ik hoop zo en heb er eigenlijk alle vertrouwen in dat je het zo onwijs leuk gaat krijgen en dat je heel erg gaat genieten…Laat je niet gek maken en maak mooie foto’s want daar zijn we wel nieuwsgierig naar.
    We wensen je heel veel plezier en wachten weer op je volgende bericht…
    Dikke kus van ons xxx.

  5. Lieve Ien,

    Ik als trouwe schrijver heb even verstek laten gaan .. .druk druk druk en dan kon ik niet op je log komen etc. Máár ….. ik ben er weer ….

    Gauw alles bijgelezen en meid meid, wat een verhalen weer. Je hebt duidelijk ook last van een cultuurshock. Zó gewend aan het Aziatische ineens in het Zuid Amerikaanse … dat is even anders en behoorlijk wennen! Andere mensen, andere gewoonten, andere sfeer etc. etc. etc.

    Maar jij gaat het gewoon redden! Dat kan je!!!! Je hebt even lekker kunnen opladen thuis bij GJ en Grace, hoe heerlijk is dat … (tranen van filmpje met Grace …..).

    En jij zit nu daar lekker in de Amazone terwijl wij hier in een grauw en koud NL zitten te werken. Dat neemt niemand je meer af en ook nog naar de Galapagos … het gaat helemaal goed komen. Je krijgt vast weer wat vertrouwen in jezelf en de mensen daar.

    Heel veel liefs en GENIET he ….

    Dikke kus, Agnes (en de rest of course!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *